Folkesymposium på Knuthenlund – Tema: Madetik – det lokale, det historiske og det fremtidige / Udarbejdet af Roskilde Universitet/GRO

native cook (297x170)

Folkesymposium

Knuthenlund – 2013 Lørdag d. 31. august 2013 kl. 11.00 – 16.00. -

Sted – 1. Sal over Gaardbutik på Knuthenlund Gods – Lolland

Tema: Madetik – det lokale, det historiske og det fremtidige / Udarbejdet af Roskilde Universitet/GRO

Danmark har gennem mange hundrede år været førende på fødevaremarkedet og løbende udviklet på effektivitet og kvalitet. Vi har også været foregangsland, når det gælder etikken omkring madproduktion, fra skrappe sikkerhedskrav til fødevarer over højt forbrug af økologi til principperne i det nye nordiske madmanifest. En af hemmelighederne bag den danske produktions- og eksportsucces har været, at vi har været i stand til at producere store mængder i ensartet kvalitet.

Men i stræben efter at holde sulten fra døren, at være økonomisk rentabel og at kunne følge med industrisamfundets stigende efterspørgsel er vores fokus på effektivitet og kvantitet ofte sket på bekostning af mangfoldighed, dyrevelfærd og kvalitet. Gennem de seneste par årtier har der heldigvis været en anden tendens, hvor kvalitet og meningsfuldt forbrug er ved at vinde indpas igen. Kvalitetsråvarer, bæredygtig produktion og lokal mad er igen kommet i fokus.

Men hvad er lokal mad i denne nye forstand, hvordan kan den integreres i vores travle hverdag, hvorfor er den pludselig blevet relevant igen og hvilke konsekvenser har det for vores liv og samfundet?

Vi starter med at se historisk på vores madkultur, hvordan udviklingen har været indtil nu. Derefter vil vi udforske to store etiske trends indenfor mad, som har gået sin sejrsgang over hele verden, nemlig det nye nordiske køkken og lokal mad. Begge præger på forskellig vis vores kostvaner i nutiden og fremtiden. Hvordan er det gået indtil videre, og hvad er fremtidsperspektiverne? Til sidst vil vi sætte fokus på, hvordan man i praksis kan udfolde tankerne bag lokal mad og dermed vise, hvor den fremtidige udvikling kunne bære hen.

Oplæg:

Den historiske vinkel ved madhistoriker Bi Skaarup

Kan vi lære noget af vores gamle danske madkultur? Hvad var der før det ”Ny Nordisk Køkken”, før de industrialiserede fødevarer og før andelsbevægelsens omlægning af den danske landsbrugsproduktion? Og hvis der tidligere har eksisteret en viden om og ikke mindst en stolthed over lokale fødevareprodukter i dette land, hvor var det så, at den gik tabt? Hvordan kunne det ske, at en hel generation af danskere kunne fornægte deres egen kulinariske kulturarv, som det skete for få årtier siden for derefter at foretrække andre kulturers mad som eksempelvis den franske, italienske eller den spanske? Dette er historien om en lokal madkultur som blev fortrængt, og som vi nu er ved at grave frem i lyset igen.

Den sociologiske vinkel på ny nordisk mad ved Arun Michelsen, PhD på OPUS projektet

Har den nye tendens med ” Local Food ”, hvor lokale råvarer er kommet i centrum igen, taget over efter bølgen af ” Ny Nordisk køkken”, og er begrebet Lokal mad mere håndgribelig for en almindelig dansker, når der skal laves hverdagsmad. Hvordan tog den almindelige Dansker egentlig imod Ny Nordisk køkken ? – Var det mest forbeholdt de professionelle gastronomer og eliten ?

Den antropologiske vinkel på lokal mad – ved Donna Isabella Caroline Sundbo, post doc på GRO projektet og adjunkt på UCSJ

Vi har de senere årtier set mange etiske bevægelser indenfor mad. Økologi, det nye nordiske køkken og senest begrebet ”lokal mad”. Men hvordan er lokal mad egentlig defineret? Hvad forbinder danskerne med lokal mad? Kan vi overhovedet blive enige om, hvad vi anser for lokal mad? Hvorfor er lokal mad pludselig blevet det nye modebegreb indenfor fødevarer, og hvad kan vi bruge fænomenet til? Hvordan ser det ud i nutiden og hvordan bliver det i fremtiden? Vi sætter fokus på lokal mad som ideologi og som dagligdags fænomen og forsøger at besvare ovennævnte spørgsmål sammen med publikum.

Den udøvende faktor – ved Birgitte Escherich, direktør for Kostkompagniet og stifter af Præstø Madmarked

Begrebet Lokale fødevarer er endnu ikke et begreb, vi har kunnet tage til os og som vi ved, hvad dækker over, for den danske forbruger har endnu ikke haft mulighed for at ernære sig af sådanne  fødevarer. Birgitte Escherich har efter 13 år som rådgiver i fødevareerhvervet blotlagt hele fødevareforsyningskæden og skabt en ny;  En bæredygtig forsyning, der er så enkel at etik, velfærd, livskvalitet, saluto genese (forebyggende adfærd) sker som en sand naturlighed i alle led fra muld til muld. Et forbrug på 1,5 jordklode skriger efter etik, moral og naturlighed i hele fødekæden – bla. reduktion af madspild. Præstø MadMarked er den praktiske historie og løsningsforslag på denne problemstilling:

Program – Symposium

Moderator – Jens Friis Jensen CBIT – Roskilde Universitet

Kort velkomst og introduktion til symposiets tema v/ Donna Sundbo

12.00                  Cand Mag. Bi Skaarup –

13.00                  Post Doc. Cand Mag. Arun Micheelsen – KU – Life

14.00                  Post Doc. Donna C. Sundbo. Roskilde Universitet CBIT

15.00                  Cand. scient. Pol & Eco Arcitect. Birgitte Escherich Kostkompagniet/ Præstø                       Madmarked

16.00                  Slut

 

2 Kommentarer

  1. Stig Erik Jørgensen siger:

    Det ser godt nok spændende ud – især Bi Skaarups indlæg! Arun Michelsens og Donna Isabella Caroline Sundbos spørgsmål glæder jeg mig osse til at høre nogle betragtninger om. Lige så interessant som spændende er det at følge tanken Folkesymposium, nu med plads til 70 (akademikere at dømme efter indholdet??) Håber at ku nå med ind.

    Stig

    Svar
    • Jesper Zeihlund siger:

      Kære Stig Jørgensen.

      Det glæder os, at du finder vores program interessant – Tak for det. Vi har haft en ambition at bringe den nyeste relevante forskning og de nyeste observationer i spil, og har som overordnet ambition, at det var forskningen, der skulle bidrage den almene danskers viden om fødevare. Med hensyn til de maksimum 70 deltagere, så er det af rent praktiske og økonomiske forhold, og jeg kan garanterer dig for, at der ikke er en eneste akademiker der er eller bliver forfordelt i forbindelsen med deltagelse. På glædeligt gensyn på Knuthenlund d. 31. august – Vi glæder os til at se dig-

      Venlig hilsner – Jesper Zeihlund

      Svar

Skriv en kommentar

Grønne regionale madoplevelser | kontakt Lis Andresen på la@greencenter.dk og telefon 20 47 74 49 | se også siden kontakt